Wednesday, September 16, 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε



Tα τελευταία τέσσερα χρόνια η νεκραναστημένη σοσιαλδημοκρατία έπαιξε, για μια ακόμα φορά στην ιστορία, τον αντιδραστικό της ρόλο. Η ογκώδης κοινωνική αντίσταση των πρώτων χρόνων της κρίσης παροχετεύτηκε στην εκλογική προσδοκία για την “πρώτη φορά” αντιμνημονιακή διοίκηση. Η θεσμική αναμονή συνέτριψε την αποφασιστικότητα του κινήματος. Η ψήφος έγινε αδράνεια, άλλοθι της ανάθεσης στην αυλή της “υψηλής πολιτικής”, για να καταλήξει συνενοχή και παραίτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θριάμβευσε μέσα από την εξαπάτηση. Η ψήφος έγινε το ψυχολογικό τέχνασμα για να κατασταλεί εκ των έσω η απελπισία της οργής, πριν γίνει οργή της απελπισίας. 

Τα θραύσματα του εθνικολαϊκίστικου πυροτεχνήματος προσπαθούν σήμερα να ανασυγκροτήσουν την αντιμνημονιακή καρικατούρα ελπίζοντας σε έναν λυτρωτικό δεύτερο γύρο. Ματαίως. Το ψέμα έχει το πόδια ένας νάνου. 

Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να μας διδάξει αυτή η κοινωνική ήττα -πέρα από την προφανή φενάκη της σοσιαλδημοκρατικής εναλλακτικής στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης- είναι να αναλογιστούμε πάνω στον αντιδραστικό ρόλο των εκλογών, στο ψυχολογικό φορτίο της ψήφου, στη διαχρονική απάτη της θεσμικής ανάθεσης.

Μόνο τα κοινωνικά κινήματα μπορούν να αλλάξουν ριζικά την κοινωνία στην κατεύθυνση της ελευθερίας. Μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε καθολικά τους όρους της ζωής μας. Μέσα από πλατιές και ανοιχτές δομές αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης και δημιουργίας, κόντρα στη μιζέρια και την ψυχρότητα των κομματικών γραφείων. Η ζωή μας μπορεί να αλλάξει μόνο αν αποφασίσουμε εμείς να δράσουμε καθημερινά στη δουλειά, στη γειτονία, στο δρόμο.  

Σπάμε τον φαύλο κύκλο της ανάθεσης και του φόβου. Παίρνουμε τη ζωές μας στα χέρια μας. ΑΠΕΧΟΥΜΕ συνειδητά από τις εκλογές, ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ενεργά στην οικοδόμηση μια άλλης κοινωνίας...

... μιας κοινωνίας που γεννιέται καθημερινά εδώ, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, πάνω στα συντρίμμια της εξουσίας.

Εκδήλωση – συζήτηση: 
Το νόημα της ψήφου και της αποχής 

Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη, 21.00 

Κοινωνικό Κέντρο  (Ρήγα Φεραίου & Τσαμαδού)

No comments:

Post a Comment